luni, 20 august 2012

Culori si semne specifice la cai

Murgul:
este culoarea cel mai des intalnita la cai. Blana are culoarea maro-roscata, iar coama si coada sunt negre.
Roibul:
are atat blanita cat si coama si coada brun-roscate. Un cal de aces fel are, de obicei ochi caprui si nici un strop negru pe tot corpul
Calul negru:
are intreg corpul negru si de obicei au ochii caprui inchis. Exista manji care se nasc negri, dar se fac albi pe masura ce cresc.
Calul Alb:
se naste si ramane toata viata alb. Din pacate exista foarte putini cai de acesti fel. Sunt cazuri in care calutul are puncte de alta culoare pe corp, in cazul acesta este calutul este alb inspicat.
Surul:
poate fi alb cu accente sau modele gri. El are pielea inchisa la culoare si ochi caprui inchis. Se poate naste de orice culoare , dar odata cu inaintarea in varsta se decoloreaza.
                                                                                                                                                                                           
                        

        Calul vanat:
este complet gri, dar cu pete mici albe
Izabelul:
are blanita aurie, dar coada, coama si picioarele sunt negre
Sargul:
poate fi maro deschis sau chiar auriu, iar coama si coada au culoarea alb- galbui
Calul baltat:
are doua culori.
Cea mai cunoscuta rasa fiind rasa Pinto American.
Semne pe fata:
Dunga:

Felinar:



horse                                                                                               

fata alba:

horse

Dunga intrerupta:


horses
Stea:
cal

Fulg:
este un semn foarte mic de culoare alba pe frunte.
Marcaje pe picioare;
inciorapat:
copita
incaltat:
copita
Pintenog:
Iubesc caii,
                               Raluca

Cum castigi increderea unui cal

Vedem zi de zi pe programele de sport  acele sporturi care includ caii: dresajul, sariturile peste obstacole si altele mai putin cunoscute. Majoritatea oamenilor stiu ca cei doi, cal si calaret au in spate multe ore de munca. Dar mai este ceva, ceva care se deprinde greu si se pierde usor, Increderea. Increderea este cea care sta la baza legaturii dintre cal si calaret. Cei doi formand astfel o echipa.
    Iubitorii de cai isi doresc atunci sa construiasca treptat o legatura ca aceea si sa formeze impreuna cu prietenul lor, o echipa.

    Cum  se castiga insa o astfel de incredere? Veti citi in urmatoarele randuri:
Increderea se construieste din timp, de cand calul aeste manz, fiind mereu mangaiat
si iubit de om. Prin educatia timpurie  se previne aparitia problemelor de genul muscaturilor , cand calul este adult. Calul trebuie sa inteleaga ca omul ii vrea doar binele, si sa vada in el un partener, care ii va fi alaturi mereu. Iar noi sa simtim acelasi lucru fata de cal. Cand un cal este recompensat mereu cand face ceva bine el se simte iubit si isi da seama ca omul vrea sa faca cu el o echipa, impreuna la bine si la greu. Cu toate acestea noi trebuie sa  fim constienti de un lucru: caii simt in sufletul omului diferite emotii, iar atunci cand e recompensat cu afectiune si prietenie in suflet se poate construi o legatura bazata pe incredere. Cand noi dorim sa profitam de increderea calului pentru anumite beneficii( bani, laude,etc.) calul ne simte, iar increderea nu va fi indeajuns de puternica, deoarece calul va avea intotdeauna o indoiala, stiind ce dorim sa facem cu el.
 Elementele necesare pentru a castiga increderea calului:
Rabdare, calm, si nu an ultimul rand pasiune, curaj si dragoste.
   Raluca

Love Horses

Caii, pentru mine sunt cele mai minunate animale, care  de-a lungul timpului au lasat oamenii sa-l calareasca si este alaturi de noi, ca si animal cu care ne desfasuram muncile, dar si ca prieten caruia ii putem spune lucruri secrete, pentru ca stim ca ne va asculta si nu le va dezvalui niciodata.
   Cu toate acestea exista unii oameni care nu apreciaza ce ne ofera calul si-l abndoneaza cand nu au nevoie de el, imaginandu-si ca este o masina , un lucru fara viata care a fost creat ca sa ne slujeasca. Nu este asa. Calul este mult mai puternic ca noi, are un suflet , gandeste, simte, si nu te va sluji niciodata. Caii trebuie sa te accepte ca lider, nu ca sef, fiindca intre acestea doua, exista o diferenta.
Seful este acela care iti da ordine, iar tu le executi, atitudinea incorecta fata de un cal. Liderul este cel care ghideaza calul, il linisteste cand ii e frica, ii castiga simpatia calului si il accepta de bunavoie. Calul nu slujeste ci  are incredere in tine, incredere pe care nu trebuie sa i-o tradezi.
Raluca